maandag 29 april 2013

Leestips (30)



Met de leesclub van de bib van Oudenaarde lazen we laatst De zwenking. Hoe de wereld modern werd van Stephen Greenblatt. Het boek werd op algemeen enthousiasme onthaald. Het behandelt ingewikkelde materie, maar zit schitterend in mekaar, en het leest als een trein.
Het begint met de speurtocht van Poggio de Florentijn (1380-1459) (en zijn rivalen), secretaris van verschillende pausen, naar oude handschriften met teksten uit de Griekse en Romeinse oudheid, het hart van de Renaissance dus.  Die speurtocht leidde o.a. tot het heropgraven van De Natura Rerum, een wetenschappelijk gedicht van Lucretius (99-55v Chr), dat een soort handboek van de leer van Epicurus (341-270 v Chr) is/wil zijn. Het boek werd een icoon van het humanisme, en inspireerde mensen als Shakespeare, Montaigne en vele anderen.
Greenblatt trakteert ons op een biografie van Poggio, een milieuschildering van de Romeinse curie, het concilie van Constanz dat een einde moest maken aan het schisma van de drie pausen, de wereld van de abdijen en de scriptoria. Daarnaast krijgen we een helder inzicht in de leer van Epicurus, een samenvatting van het werk van Lucretius en de invloed die het tot vandaag heeft.
Een zee van kennis gebracht op een eenvoudige, boeiende manier. Een humaniorastudent kan er een jaar mee uitsparen (zou kunnen, denk ik, indien dit 'mocht' -  ...wetten en praktische bezwaren !?!), maar iedere geconcentreerde lezer ontdekt er hoe boeiend wetenschap kan zijn en put er bovendien aardig wat levenswijsheid uit. Hoeft het nog gezegd dat ik de lectuur ervan aan iedereen aanraad?   

Bijdrage door Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten