vrijdag 11 oktober 2013

Leestips (35)



In Dit zijn de namen van Tommy Wieringa lopen twee verhalen parallel aan elkaar doorheen het boek, tot ze halfweg in elkaar haken. In verhaal één is Pontus Beg politiecommissaris in een stad op haar retour in Oost-Europa. Veel zin in het leven heeft hij niet meer, behalve als zijn huishoudster af en toe het bed met hem wil delen.  Als hij plots op het spoor komt van zijn joodse roots, raakt hij daar zo van in de ban dat hij op zoek gaat naar zijn herkomst en zijn godsdienst.
Verhaal twee handelt over een groep vluchtelingen die, op zoek naar het beloofde land, op de dool is geraakt in de eindeloze steppe, en daar dus langer over doet dan gedacht. Ontbering en onderlinge strijd dunnen de groep uit tot de overblijvers in de stad van Pontus Beg aankomen. Onderweg hebben ze dan al een soort cultus geschapen rond ‘de zwarte’, een zondebok die ze hebben verstoten.
Migratie, de zoektocht naar en het ontstaan van religie zijn de centrale thema’s van dit boek. Pontus Beg gaat op zoek naar zijn eigen joodse roots. Voor de vluchtelingen ligt een iets vreemdere ervaring aan de basis van hun geloof.
Wieringa schreef een donker, maar erg goed boek dat zijn inspiratie zoekt in het boek Exodus en het jodendom, en doet dat in een erg vlotte en leesbare stijl. Hij kreeg er verdiend de Libris Literatuur Prijs 2013 voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten