woensdag 16 oktober 2013

Leestips (36)


Tijd voor wat leestips voor de komende herfst. Ik schreef eerder lovend over Alice Munro, en we lazen een bundel, die niet iedereen even hoog prees. Toch moet het Nobelcomité onze lof gelezen of gehoord hebben, met het gekende gevolg. Goed zo!
 
Wie het korte verhaal niet erg op prijs stelt, kan zich tegoed doen aan De bekentenis van Adria van de Catalaanse schrijver Jaume Cabré, goed voor 680 bladzijden. Een verbeterde Zafon, zou ik zeggen: een zoon van een foute vader schrijft zijn levensverhaal neer voor zijn verloren grote liefde. Alzheimer begint toe te slaan, wat het verhaal de nodige bokkensprongen meegeeft. Het is dus oppassen geblazen. We  bevinden ons in een oud klooster in de Spaanse bergen  voor, tijdens en na de inquisitie, in Cremona waar een uitzonderlijke viool gebouwd wordt, in Rome of liever Vaticaanstad, in Auschwitz, in Antwerpen, en uiteraard in Barcelona bij een gewiekst antiquair die niet geplaagd wordt door veel gewetensproblemen, en zo obsessief verzamelt dat alles moet wijken voor zijn bezittingsdrang. Zoonlief verdient enkel aandacht als hij zich vertoont als genie (12 talen, vioolvirtuoos ..).  Een meesterlijke zoektocht naar het hoe en het waarom van menselijke relaties, en vooral van goed en kwaad. Beklijvend!


Eenzelfde zoektocht naar goed en kwaad in Zeezwijgen van Nicol Ljubic, de eerste roman over het Joegoslaviëtribunaal, slechts 192 bladzijden, of hoe de liefde tussen een Kroatische jongen en een Servisch meisje onmogelijk wordt door de nasleep van een oorlog waar ze niet aan deelnamen, maar waarvan ze dus verlate slachtoffers zijn. Hier ook de vraag: hoe leeft een zoon/dochter verder met de al dan niet bewezen fout(en) van de vader, of liever hoe normaal kan je leven zijn met zo’n een erflast. Boeiend!


Over goed en kwaad gesproken : een absolute aanrader -non fictie- is De Bonobo en de tien geboden van de beroemde Nederlands-Amerikaanse primatoloog Frans De Waal. Hij bewijst (nog eens, zie zijn rijke bibliografie) dat moreel besef ook bestaat in het dierenrijk. Aan de hand van heel wat boeiend bewijsmateriaal stelt hij vragen rond de evolutie, het eigene van de mens en de religie. Inspirerend!

Verrassend naast dit boek is de laatste novelle(?) van Peter Verhelst Geschiedenis van een berg (104 blz) , een typische Verhelst met de nodige onduidelijkheden, waar in feite dezelfde vraag aan bod komt. Een prachtig verhaal in een weergaloze stijl! (Wie er niet bij was -velen dus- op de BOEKSPREKERS, o.a. voor Peter Verhelst en Carll Cneut, had ongelijk)



Mooi ook de jongste John Berger, Ten huwelijk (1995, heruitgave 2013, slechts 186 blz). Een mooi liefdesverhaal in tijden van aids. Goed voor een aangename avond bij het haardvuur.

Aan de slag dus, voor elk wat wils!

Bijdrage door Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten