dinsdag 21 januari 2014

Leestips (43)

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van Jonas Jonasson is een wondere mix van uitzonderlijke gebeurtenissen en toevallige omstandigheden met de meest bizarre figuren. We volgen de jonge, erg vindingrijke Nombeko, die werkt in de latrines van een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk, maar die zich door haar rekentalent naar een beter leven probeert op te werken. Ze komt terecht bij een aan cognac verslaafde ingenieur die meewerkt aan het nucleaire programma van Zuid-Afrika.
Een tweede verhaallijn voert Ingmar op, een Zweed met een aversie tegen de monarchie aldaar, en dat is nog zacht uitgedrukt. Zijn tweelingzonen, Holger en Holger, poogt hij te indoctrineren met zijn anti-koningsgezinde denkbeelden.
Als deze erg fantasierijke verhaallijnen bij elkaar komen, volgen de zotste gebeurtenissen elkaar in een razend tempo op. Een niet-bestaande atoombom die van hot naar her verhuist, is waar het allemaal om draait. Verder doen ook de koning van Zweden en de premier mee, twee Mossad-agenten, een oud-Vietnamstrijder die door de CIA op de hielen wordt gezeten enzovoort enzoverder.
Als je vrede neemt met een knotsgek verhaal zonder diepgang, een hilarische leeservaring zonder meer, een boek als slapstick, dan is dit jouw ding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten