zaterdag 21 oktober 2017

19 oktober 2017



Emmanuel Carrère Op drift

Een architect uit Parijs scheert op een dag zijn snor af om zijn vrouw Agnès te verrassen. Doch, ze reageert niet eens, meer zelfs, ze beweert dat hij nooit een snor heeft gehad. Dit simpele gegeven is het lumineuze uitgangspunt van deze roman, die de dunne lijn tussen werkelijkheid en fantasie bewandelt, en vaak helemaal oversteekt.
En er zijn meer dingen die de architect in verwarring brengen. Op het antwoordapparaat hoort hij berichten van zijn vader, maar volgens Agnès is die vorig jaar overleden. Vrienden die ze bezoeken, bestaan volgens haar niet eens. Hij zoekt foto’s van een reis naar Java, maar daar zijn ze volgens Agnès nooit geweest. Hij zoekt zijn ouderlijk huis, maar vindt het niet.
Hoe meer hij nadenkt over die vreemde zaken, hoe meer hij gelooft in een complot: zijn vrouw bedriegt hem met zijn beste vriend en samen willen ze hem gek en van kant maken. Hij besluit te vluchten en belandt in Hong Kong, waar hij op een veerpont eindelijk weer een beetje tot rust komt. Daar wil hij zijn snor weer laten groeien om zijn gewone leven terug te vinden.

Zo begeesterend was dit boek, zo enthousiast waren de lezers van Leesgegroet. Onweerstaanbaar werden we meegezogen in dit verhaal, dat als een spiraal rond de waarheid wervelt. Je komt in steeds onstuimiger vaarwater terecht, en net als de hoofdpersoon weet je op de duur niet meer wat waar is en wat niet. Zijn hersenspinsels gaan met hem (en met ons) op de loop, zijn groeiende twijfel en wanhoop zetten de wereld op z’n kop. En zo zet de auteur ons voortdurend op het verkeerde been. Emmanuel Carrère manipuleert de werkelijkheid als geen ander. Wat is waar? Wie wordt er gek? De architect? Zijn vrouw Agnès? Of de lezer?
Kortom, dit boek was een steengoede keus, een pareltje om van te smullen, een hoogst originele en tegelijk respectvolle benadering van hoe een mens de trappers kan verliezen. Al is het onderwerp ernstig, er wordt soms grappig over gedaan, maar nooit meewarig. Een eerlijke kijk op een heftig onderwerp, vooral omdat het bekeken wordt door de bril van wie het aan den lijve ondervindt.
Een mustread, met andere woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten