donderdag 30 mei 2024

Leestips (272)

Het tij hoog de maan blauw van Jolien Janzing is een historische roman die de rijke en ondernemende Antwerpse weduwe Léonie Osterrieth opvoert, die eind 19e eeuw poolreiziger Adrien de Gerlache een financiële duw in de rug geeft om op expeditie te kunnen gaan naar Antarctica. Terwijl ze eigenlijk zelf had willen gaan, maar tijdgeest en heersende conventies lieten dat niet toe. 

Het boek reconstrueert de expeditie van de Gerlache met het schip de Belgica in 1897. Het veeleer rustige leven in de salons van Antwerpen waar Léonie zich omringt met kunstenaars en schrijvers allerhande, wisselt af en contrasteert met de ontberingen en wederwaardigheden van de ontdekkingsreiziger en zijn gevolg tussen wilde zeeën en machtige ijsmassa’s ver van huis. De Belgica komt vast te zitten in de Antarctische winter van 1898, maar de meegereisde jonge ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en scheepsarts Frederick Cook behoedden de expeditie voor verder onheil. Pas een jaar later, in 1899, raken ze vrij en kunnen ze terugkeren naar Antwerpen.

 

In luisterrijke, vlotte taal geeft Janzing een spannend en aangrijpend relaas van een periode vol nieuwe ontdekkingen. Erg leesbaar en aanraadbaar.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten