dinsdag 25 juni 2024

Leestips (273)

Claudio Morandini sneeuw hond voet

Kluizenaar Adelmo woont hoog op de berg en komt een paar keer per jaar naar het dal om inkopen te doen. Lang geleden verstopte hij zich in de bergen voor de soldaten en leerde er vechten tegen kou en honger. Als hij na de boodschappen in het dorp terugkeert naar zijn hut wordt hij gevolgd door een hond. Hij raakt bevriend met de hond, praat ermee en de hond praat terug. Allemaal geheel normaal.

In zijn schuilplaats is het een vuil boeltje, hij leeft er in de zelfgekozen viezigheid en houdt iedereen zo ver mogelijk op afstand. Alleen met de hond kan hij het uitstekend vinden. Ze voeren lange gesprekken, en de hond helpt hem als hij iets vergeet. Wat hem steeds vaker overkomt. Samen overwinteren ze in de ondergesneeuwde hut. Op een dag op zoek naar voedsel botsen ze ineens op een menselijke voet die uit de sneeuw steekt.

Sneeuw, hond, voet is een nogal geheimzinnig verhaal over een wereldvreemde kluizenaar die in een zekere eenzaamheid en ook vervreemding leeft. Op zo’n berg verschiet je daar niet van. Ook niet dat hij een norse snuiter is die stenen gooit naar passerende toeristen, en vaak hilarische gesprekken voert met de hond, en tussendoor boeren en scheten laat dat het een lieve lust is. 

Met al zijn eigenaardigheden en nukken blijft Adelmo toch heel menselijk, en dat weet Morandini goed te vatten met een in humor gedrenkte relatie met de sprekende hond, die echt wel klinkt als de ziel zelf van de kluizenaar. Mooi boekje, om van te genieten in de hangmat bij een frisse cocktail.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten